Las Palmas látnivalók

Las Palmas látnivalók

Las Palmas Gran Canaria fővárosa, a spanyol gyarmati múltjának köszönhetően különleges történelmi örökséggel rendelkezik. Történelmi negyede a Veugeta, és itt található a legtöbb látnivaló, például a Santa Ana-székesegyház, vagy a Casa de Colon. A Museo Canario a szigetvilág legnagyobb régészeti gyűjteményét tartalmazza. Érdemes barangolni a gyönyörű Triana negyedben, amely Las Palmas másik legrégebbi része. Legnépszerűbb strandja a központi fekvésű aranyhomokos Las Canteras, amely kiváló úszásra, sznorkelezésre, és szörfözésre egyaránt. Remek családi program Auario Poema del Mar, amely a világ egyik legnagyobb hajlított üveg akváriumával rendelkezik.

Las Palmas Gran Canaria

Las Palmas látnivalók és programok

Kanári-szigetek harmadik legnagyobb szigete Gran Canaria, amely egész évben kellemes úti cél az éghajlata miatt, évente több millió turista keresi fel. Fővárosa Las Palmas (hivatalos neve Las Palmas de Gran Canaria), az északkeleti részen található, és a 15. században, 1478-ban alapították. Kikötőjéből a környező szigetekre (Lanzarote, Fuerteventura, Tenerife, La Palma) indulnak kompok valamint Spanyolország szárazföldi kikötőibe is. Nevezetes homokos strandjai és a vámmentes vásárlás miatt, a látnivalók egy-két nap alatt kényelmesen bejárhatók.

las palmas látnivalók

Vegueta – Las Palmas történelmi negyede

A várost a Guiniguada folyó osztja két részre, míg a modern városközpont a ma már kiszáradt folyótól északra, az óvárosa (Centro Histórico Vegueta) a déli részen található. A Vegueta a Kanári-szigetek legjobban megőrzött történelmi központja, és a 15. században jött létre. Minden sarkon kifinomult építészeti látnivalók találhatók, és igen látványosak a színes házai, amelyeket faerkélyek díszítenek. Kanyargós, macskaköves utcácskákból áll, amelyek a meredek dombok felé visznek fel. Az utcák jelentős része gyalogos, és a nevezetességek könnyen bejárhatók. Az óváros fő látnivalói a Santa Ana-székesegyház, a Casa de Colon, és az Ermita.

Vegueta Las Palmas

Santa Ana-székesegyház – Catedral de Canarias

Az óvárosban a Santa Ana téren (Plaza de Santa Ana) található katedrális a sziget legfontosabb vallási épülete. A 16. századi tér Spanyolország első tervezett főtere, és különböző történelmi épületek határolják. A katedrális építése 1497-ben kezdődött, és 350 évig tartott. Az évszázadok során folyamatosan bővült, és különböző stílusok (gótika és reneszánsz) keveréke, a homlokzata pedig neoklasszikus. A három hajós templom két harangtoronnyal rendelkezik, a belső térben lévő oszlopok a pálmafákat jelképezik. A 18. századból származó festmények Juan de Miranda művei, aki a szigetek legelismertebb művésze volt. A katedrális tetejére lifttel lehet felmenni, ahonnan pazar panoráma nyílik a környékre és a vízre. Bár a templom ingyenesen látogatható, a déli toronyba csekély díj ellenében feljutni. Otthont ad az Egyházmegyei Szakrális Művészeti Múzeumnak. A katedrálisra és a térre a Belvedere teraszról nyílik a legjobb kilátás. A tér érdekes látnivalója még az életnagyságú kutya szobrok.

Catedral de Canarias Las Palmas

Casa de Colon

A 15. századi Casa de Colon közvetlen a katedrális közelében található. Az óváros és a sziget legemblematikusabb épülete, remek példája a kanári-szigetek építészetének, monumentális bejárati ajtóval, finom faerkélyekkel, és terasszal rendelkezik. Az első kormányzó rezidenciájaként szolgált, és állítólag Kolumbusz az első Újvilágba vezető útja előtt itt szállt meg. Az épületet egykori pompájában újították fel, és egy múzeumnak ad otthont, amely az Újvilág felfedezését, és Kolumbusz expedíciót mutatja be részletesen. Fő látnivalók Kolumbusz hajóinak modellje – La Nina, La Pinta, Santa María – valamint történelmi térképek, és ősi térképek fakszimiléi láthatók. Az épület előtt a Plaza del Pilar Nuevon található az a központi kút, ahol anno a nők a vizet gyűjtötték.

Las Palmas Casa de Colon

Barrio de Triana

A Triana negyed a város másik legrégebbi és egyben legszebb része, és csak kőhajításnyira van a Veguetától. A negyed jelentős része gyalogos, főutcája a Calle Pérez Galdós, ahol máig látható a házak régi homlokzata, a fából készült nyílászárok és a tipikus faragott erkélyek. Legfőbb sétálóutcája a Calle Triana. A negyed fő látnivalói a gyönyörű San Telmo Park, amely a középkorban a város határa volt, itt található Ermita San Telmo, amely gazdag belső díszítéssel rendelkezik. A Rodríguez Quegles palota, amely különféle rendezvények helyszíne. A Plaza de Cairasco tér mellett található Irodalmi Kabinet (El Gabinete Literario), az 1844-ben épült barokk palota gyönyörű homlokzatával hívja fel magára a figyelmet, és a sziget első színháza volt. Az épület hallja látogatható, és belül egy díszes teraszos étterem található. A környékbeli utcákban a változatos gasztronómiai kínálat mellett hagyományos kisüzletek és világmárkák divatüzletei találhatók meg.

barrio de triana las palmas

Auario Poema del Mar

Gran Canaria legújabb attrakciója a kompkikötő közelében, a Playa Las Canterastól kétszáz méterre található. A látványos akváriumban öt kontinens változatos élővilága ismerhető meg a látogatói útvonalon keresztül. Az akvárium három fő területet ölel fel – felszíni ökoszisztémák, mélytengeri ökoszisztémák és édesvízi fajokat. A modern épület kívülről is látványos, belül két hatalmas tartály található, amely Európában a legnagyobb, az egyiken egy üvegalagút vezet át. A leglátványosabb rész a Mélytengeri medence, ahol a világ egyik legnagyobb hajlított üvegablaka látható: 36 m hosszú és 7 m magas. 8 különböző cápa és kb. 350 tengeri faj figyelhető meg. A tengeri élőlények mellett egy esőerdő-kiállítással is rendelkezik.

Auario Poema del Mar Las Palmas

Plaza de San Antonio Abad, és az Ermita

A gyönyörű tér ad otthont a San Antonio Abad remeteségnek (Ermita), amely a Vegueta egyik jelentős történelmi öröksége. Az első templom volt a városban, és Kolumbusz itt imádkozott, mielőtt 1942-ben Amerika felfedezésére indult. A jelenleg látható téglalap alakú épület a Real de Las Palmas kápolna helyén épült 18. században, és a homlokzatán, a főajtó mellett lévő tábla Kolumbusznak állít emléket. Az Ermita jelentős látnivalója a belsejében található barokk oltárkép, a presbitérium kazettás mennyezete, és a központi hajó oldalán lévő fából faragott szószék.

Plaza de San Antonio Abad Las Palmas

Plaza y Ermita del Espíritu Santo

A tér Las Palmas egyik legszebb területe, impozáns épületek veszik körül. Nevezetes látnivalója a Városháza (Casas Consistoriales), és a kőtemplommal fedett szökőkút, amelyet spanyol építészeti elemek díszítenek, valamint a Szentlélek-remeteség, amely 1540-ben épült. A szökőkút mellett található sárkányfa és majomfa a Kanári-szigetek és Amerika testvériségét szimbolizálja.

Plaza y Ermita del Espíritu Santo Las Palmas

Doramas Park, Pueblo Canario

A Parque Doramas egy hatalmas városi park, változatos kialakítása, buja környezete és gyermekbarát létesítményei nemcsak a helyiek, hanem az idelátogató turisták körében is kedvelt. A nevét egy 15. századi őslakosról kapta. Egyik különleges látnivalója a szökőkutakkal és kertekkel körülvett Pueblo Canario, amely egy épített kanári falu – városi térrel, kápolnával és épületekkel -, és a szigetre jellemző tipikus építészeti stílusokat mutatja be. A faluban vasárnaponként különféle kanári folklór eseményeket rendeznek. Közvetlenül a falu mellett található az elegáns Santa Catalina szálloda, amelyben a Casino is működik, és nevezetes gyarmati építészetéről. Érdemes a parkon belül, a dombtetőn lévő Evangéliumi templomhoz is felmászni, az üvegfalú épületből páratlan panoráma nyílik a környékre és az óceánra.

parque doramas las palmas

Castillo de la Luz

A Fény vára a tartomány legrégebbi erődítménye, és a La Isleta szomszédságában található. A monumentális épület 1494 körül épült, széles, erős falakkal rendelkezik, és egyetlen védőbástyaként szolgált a hódítók és a kalózok támadási ellen. Egykor a korallzátonyon állt, és az árapály elszigetelte a szárazföldtől. Az évszázadok során többször kibővítették, de máig őrzi jellegzetes négyszögletes alaprajzát, és tornyait. 1941-től műemlék, és egy helyi alapítvány székhelye lett. Ma kulturális célokat szolgál, bizonyos napokon ingyenes vezetett túra keretében is látogatható.

Castillo de la Luz Las Palmas

Las Palmas legjobb strandjai

Las Palmas egy napfényes tengerparti város, számos mesés kiváló stranddal rendelkezik. A Playa Las Canteras a leghíresebb, az öböl túloldalán található El Confital pedig egy vadregényes partszakasz.

Las Palmas strandok

Playa Las Canteras

A város szívében található Playa Las Canteras bárhonnan könnyen megközelíthető, és egész évben városi parkként is működik. Két km-nél is hosszabban terül el, és mellette húzódik a Las Canteras sétány. A strand több részből áll, még a homok színe is különböző. Kedvelt széles homokos partja miatt, ennek ellenére sosem zsúfolt, és különféle szolgáltatások érhetők el. A parttól úgy 200 m-re a vulkáni kőzetek természetes hullámtörőt (La Barra) alkotnak, így ideális fürdőzésre. A homok aranyszínű, és a víz kristálytiszta. Jó tudni, hogy az áramlások miatt a víz itt jóval hidegebb, mint például maspalomasi öbölnél. A Las Canteras strand legszélesebb területe a Playa Grande, amely ideális úszáshoz, és búvárkodáshoz is. A part mentén szállodák, apartmanok és éttermek találhatók, ez Las Canteras legturisztikaibb területe. A nyugati része (Le Lícer) az egyik legjobb szörföző hely köszönhetően a hatalmas hullámoknak, itt főként fekete homok található.

Playa de las Canteras

El Confital

Az El Confital strand és öböl Las Palmas különleges természetvédelmi területe, a Las Canteras stranddal egy festői sétány köti össze. Számtalan sziklamedencével rendelkezik, a partra fadeszkás sétány vezet le. Fekvésének köszönhetően lenyűgöző kilátás nyílik Las Canteras öbölre. A nevét onnan kapta, hogy a part nem homokból és kavicsokból épül fel, hanem többnyire fehér színű kövekből, amelytől a kristálytiszta víz színe a Baleár-szigetek strandjaihoz hasonló. A sziklák melletti része szörfözésre is kiváló, és több szörf világbajnokság helyszíne volt. Különösen nyáron varázslatos a naplementék miatt, azonban tudni kell, hogy egy teljesen természetes környezet, és szolgáltatásokkal (napernyő, nyugágy) sem rendelkezik.

playa del Confital Las Palmas

Las Palmas múzeumok

Museo Canario

A Veguetában található régészeti múzeum a Kanári-szigetek őslakosainak a guanche népnek történelmét, és életmódját mutatja be a 15. századi hódításig és gyarmatosításig. Nevezetes látnivalója a cro-magnoni koponyagyűjtemény, amely egyedülállónak számít az egész világon. A múzeumban a Kanári-szigeteken és más szigeteken feltárt kerámiák, kő és csonteszközök, guanche eszközök, és különböző antropológiai maradványok tekinthetők meg.

Museo Canario Las Palmas

Atlantic Center of Modern Art (CAAM)

A Calle Los Balcones utca az egyik legszebb sétálóutca az óvárosban, ahol érdemes megfigyelni a jellegzetes kanári-szigeteki erkélyeket. Itt található a CAAM, amely egy kortárs művészeti múzeum, és az épület máig őrzi neoklasszikus homlokzatát és fő teraszát.

Atlantic Center of Modern Art Las Palmas

Kirándulások Las Palmas környékén

Jardín Botánico Viera y Clavijo

A csodálatos Kanári-kert egy gyönyörű völgyben, Las Palmastól alig 7 km távolságra található. Spanyolország legnagyobb botanikus kertje, része a közelmúltban átadott Világkert, ahol ritka fajok láthatók a világ minden részéről. A 27 hektáros területen kb. kétezer növényfaj él, és a szigetcsoport változatos növényvilágát lehet felfedezni. Nevezetes látnivalói az olyan őshonos kanári-szigeteki növényfajok, mint a sárkányfa, a kanári cédrus, az egzotikus pálmaliget, valamint a babérerdőkre jellemző fajok és a kétezer példányból álló kaktuszkert. Két trópusi üvegházában ritka orchideák láthatók. A Kanári-kert Las Palmasból helyi buszokkal is megközelíthető.

Jardín Botánico Viera y Clavijo

Fotók: Pixabay, Unsplash, Wikimedia, Grancanaria.com